Sectorrapport ING: ‘Elektrische auto heeft hoge restwaarde’

restwaarde-elektrische-auto

Uit het nieuwste automotive-rapport van de ING blijkt dat elektrische auto’s na vijf jaar nog flink wat van hun nieuwwaarde behouden. De bank rekent restwaardes tot 50 procent voor en dat is een stuk hoger dan bij benzineauto’s (tot 42,5%) en diesels (tot 35%).

Als je nu een elektrische auto koopt en over een jaar of vijf verkoopt, dan krijg je er nog tot de helft van de nieuwwaarde van terug, denkt ING. In hun nieuwste automotive-rapport stelt het dat nieuwe elektrische auto’s na vijf jaar tijd nog tussen 40 en 50 procent van het aankoopbedrag waard zijn.

Benzineauto

Bij een nieuwe benzineauto schrijf je meer af. Met een beetje geluk krijg je na vijf jaar rondrijden nog 42,5 procent van de nieuwwaarde er voor terug, maar als het tegenzit is dat zelfs 35 procent. Bij diesels is de afschrijving nog een stuk hoger. Als je 35 procent van de aankoopprijs terugziet ben je spekkoper, maar 27,5 procent van de nieuwprijs als restwaarde na vijf jaar is ook heel realistisch.

Elektrische occasion in trek

De ING baseert zich op informatie die het krijgt van restwaardebepaler Autotelex. En ook gebruikt het data van online marktplaats Autorola. Verder ondervroeg de bank 48.000 consumenten. Een kwart van hen geeft aan dat het rond 2025 de aanschaf van een tweedehands elektrische auto overweegt. Wel verdient dan een auto met een flinke actieradius de voorkeur. Volgens het rapport is de hoge restwaarde wel te verklaren. Er wordt namelijk gesteld dat elektrische auto’s behoorlijk betrouwbaar zijn. Er zijn minder onderdelen die kunnen slijten of onderhoud nodig hebben en bovendien gelden er lange garantietermijnen op elektromotor en batterij. Acht jaar is geen uitzondering. Ook neemt de ING mee dat de overheid van plan is om de aanschaf van elektrische occasions te willen stimuleren.

Beeld: “I’m Positive I Plugged it in” by Yercombe is licensed under CC BY-NC 2.0 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *