Tegenslag voor de waterstofauto: Noors tankstation explodeert

waterstof tanken

In het Noorse plaatsje Sandvika is dit weekend een waterstoftankstation ontploft. Pioniers Toyota en Honda besloten direct daarna dat ze even geen waterstofmodellen meer verkopen.

De opvolger van de huidige elektrische auto moet de waterstofauto worden. Die is ook elektrisch, maar met het grote verschil dat een brandstofcel het hart vormt en je waterstof tankt. Gewoon aan de pomp in een paar minuutjes tijd. Tijdens het rijden zet de brandstofcel de getankte waterstof om in elektriciteit.

Waterstof tanken

Verspreid over de wereld is er al een aantal waterstoftankstations te vinden. Nederland telt er momenteel vier (Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond) en het plan is om daar binnen afzienbare tijd nog eens elf bij te bouwen (Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht en Groningen). Ook kun je bij Hyundai en Toyota al een waterstofauto aanschaffen. Zo biedt Hyundai voor 74.995 euro de NEXO aan en dan beschik je over een rijbereik van 665 kilometer. Toyota levert voor bijna 81 mille de opvallende Mirai.

Explosie

Dat de ontwikkeling van de waterstofauto nog maar in kinderschoenen staat, bewijzen de huidige verkoopcijfers (een handjevol per jaar), de aanschafprijs (de waterstofauto heeft vooralsnog dure techniek aan boord) en dat waterstoftankstations blijkbaar spontaan kunnen ontploffen. Recent vond er een explosie plaats bij de een waterstoffabrikant in Californië en afgelopen weekend was een waterstoftankstation in het Noorse Sandvika aan de beurt. Diverse producenten van waterstofauto’s, zoals Toyota en Honda, hebben inmiddels besloten om even geen nieuwe modellen te verkopen. Eerst wordt uitgezocht wat de reden van de explosie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *